Levobřežka se letos opravovat nebude

Plánovaná rozsáhlá rekonstrukce levobřežní komunikace v Českých Budějovicích se kvůli dalším dopravním komplikacím odloží. Ředitelství silnic a dálnic stavbu zahájí až po otevření městského obchvatu. Původně se silnice měla začít opravovat už v letošním roce. Současné vedení kraje a města, ale v tuto chvíli další omezení pro řidiče zásadně odmítá.

Po levobřežní komunikaci od Diamantu až po křižovatku u Výstaviště a potom dál po Dlouhé louce k výpadovce na Krumlov a Kaplici se do krajského města aktuálně stahuje veškerý tranzit od Plzně a Písku. I bez dopravních omezení je tu v každodenní špičce velmi hustý provoz. Další objížďky a uzavírky v období, kdy mají řidiči co dělat, aby vůbec zvládli komplikace způsobené dostavbu D3 jsou v tuto chvíli pro vedení kraje a i města nepřípustné.

 „Požádal jsem o koordinační jednání, protože jsem zaznamenal že by mělo dojít k uzavírce na další z páteřních komunikací. Je třeba si uvědomit, že České Budějovice jsou teď vystaveny velké dopravní výstavbě, dohání to, co tu mělo být roky, to je bez diskuse. Ale tím, jak to rychle doháníme, je město vystaveno extrémní zátěži,“ vyjadřuje se k situaci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba /ODS/.

Rekonstrukce levobřežky byla plánovaná dlouhodobě. Všichni si ale jistě vzpomeneme na to, jak to v Českých Budějovicích vypadalo v loňském roce na Strakonické. „Odmítám, aby se tady každý rok zastavil provoz na jedné z páteřních komunikací. Budějovičáci si to nezaslouží, oni to nezpůsobili. My teď musíme všechny stavby dohnat, ale udělat to tak, abychom přemýšleli, co je ještě snesitelné a co ne," říká Martin Kuba.

„Musím říct, že z toho radost nemáme,“ dodává ředitelka českobudějovické Správy ŘSD Vladimíra Hrušková. „Na druhou stranu si plně uvědomujeme zátěž, kterou v krajském městě způsobuje stavba D3. Proto jsme zvážili požadavek města a kraje a stavby posuneme do doby, kdy to bude pro krajské město snesitelné.“

Lubomír Bureš /ODS/, náměstek primátorky Českých Budějovic nám říká: „Oceňuji spolupráci a vstřícnost pro spolupráci ŘSD a kraje ke koordinaci věcí, které se v Českých Budějovicích dějí a které by omezovali další provoz ve městě. Dohoda, která padla, je pro obyvatele města velmi výhodná.“

Ještě před dokončením dálničního obchvatu vedení města a kraje nakonec přistoupilo na nutnou úpravu křižovatky u Diamantu. I k tomu ale dojde nejdříve v příštím roce.

„Když si uvědomíte, a Budějovičáci to dobře znají, směrem na Vltavu při přejezdu řeky se v odbočce na Hlubokou a k obchodnímu domu Globus, nachází jeden odbočovací pruh do leva. A pokud se v těchto místech postaví tři kamiony, které chtějí odbočit na levobřežku, tak už blokují celý výjezd. Je tam velká dopravní závada, která se bude muset udělat. Ale udělá se někdy na jaře příštího roku, a to proto, že už se budeme blížit k otevření dálničního obchvatu, který by měl být někdy v posledním kvartále roku 2024. Uděláme to v co nejkratším čase a v co nejmenším rozsahu, ale je to věc, která prostě souvisí s tím, aby se tady dalo jezdit. Já jsem dlouhodobě upozorňoval na to, že obchvat bez severní spojky nebude úplný, protože ty stavby jsou prostě životně propojené," hodnotí Martin Kuba. 

Vedení Jihočeského kraje ve spolupráci s městem aktuálně dokončuje poslední práce na připojení Jižní tangenty k dálničnímu obchvatu a zároveň intenzivně pracuje na tom, aby co nejdříve získalo stavební povolení na dostavbu Severní spojky.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...