Začíná soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY

Začíná 17. ročník soutěže Chutný hezky. Jihočesky. Zájemci se mohou přihlásit do 19. března.

Soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY probíhá letos už posedmnácté. I tentokrát jí organizuje Regionální agrární komora za podpory Jihočeského kraje.

„Výrobci potravin z Jihočeského kraje mohou přihlásit maximálně deset produktů. Podmínkou je, aby byly potraviny vyrobeny na území Jihočeského kraje. Nejlepší je z maximálního podílu jihočeských surovin,“ udává Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje.

30. března pak proběhne komisní hodnocení produktů splňujících soutěžní podmínky. Posuzovat se bude nejen vůně a chuť, ale například i obal nebo originální název.

„Budou bodovat jednak z hlediska senzorických vlastností, ale prioritní body dostanou také produkty, které mají například nějakou vazbu na tradici nebo naopak oplývají nějakou inovací,“ říká nám Hana Šťastná.

V průběhu dosavadních šestnácti ročníků prošlo soutěží téměř 2200 výrobků. Značka CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY byla zatím udělena 487 produktům.

„Snažíme se oceněné produkty dostat nejen do malých kamenných obchodů s lokálními potravinami, ale pomáháme úspěšné potravináře vzdělávat, například v oblasti legislativy nebo marketingu. Nabízíme jim různé druhy medializace, pořizujeme profi fotografie vítězných produktů. Snažíme se co nejvíce zkracovat cestu kvalitních jihočeských potravin ke spotřebitelům, například prostřednictvím E-tržiště ve spolupráci s Jihočeským krajem,“ upřesňuje Hana Šťastná.

Výrobci regionálních potravin se mohou do soutěže přihlásit do 19. března. Vyhlašování výsledků proběhne 12. května na potravinářském veletrhu CZECH FOOD EXPO na českobudějovickém Výstavišti.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...