Nový přírůstek v ZOO Na Hrádečku

V ZOO na Jindřichohradecku se narodilo mládě lamy krotké. Je to sameček, kterého si ošetřovatelé okamžitě zamilovali.

Takhle vypadá teprve pětidenní mládě lamy krotké. Jde o samečka, který se hned 30 minut po narození sám postavil a šel za svou maminkou do výběhu.

Co se rodičů týče, tak už jsou opravdu zkušení, takže porod byl úplně bezproblémový. Tohle už je několikáté mládě od této samice, takže si poradila sama. Mládě přišlo na svět v dopoledních hodinách v sobotu 18. února, oznamuje nám Eliška Dušková, zooložka v ZOO Na Hrádečku. Od té doby pobíhá ve výběhu, který neustále prozkoumává a seznamuje se i s ostatními zvířaty. Když má hlad, zaběhne za svou maminkou, která mu dá okamžitě napít.

Zatím saje mateřské mléko, třeba od druhého měsíce bude zkoušet oždibovat trávu, seno a všechno, co uvidí u rodičů, bude zkoušet také. Tak jako každé mládě je zvědavé, každý nový vjem ve výběhu je zajímavým zpestřením, které musí okamžitě prozkoumat. Po chvilince se otrká a přijde se podívat na každého nového návštěvníka, popisuje Eliška Dušková.

Kromě svých rodičů tu má sameček ještě jednu lamu – samici, která na roztomilé mládě pečlivě dohlíží.

Jelikož je to zvíře stádové, pomáhá mu celé stádo. Samozřejmě samec se většinou drží dál, i když občas si s mláďaty také hraje. Ta největší péče je ale na matce a potom i na těch ostatních tetách, které také pomáhají, vysvětluje Eliška Dušková.

Ale vzhledem k tomu, že jde o samečka, bude muset zhruba v šesti měsících opustit brány zoologické zahrady. Což je takový adekvátní věk, kdy už je mládě zcela samostatné. Jde o to, že začne v šesti měsících pohlavně dospívat a mohlo by tak dojít k tomu, že se začnou s chovným samcem prát. Tím, že ho v šesti měsících odstavíme, předejdeme zraněním. Půjde do světa, protože naše ZOO není nafukovací. Nemůžeme si ho nechat, bude muset jít pryč, zakončuje zooložka Eliška Dušková.

Do té doby ho ale návštěvníci mohou vidět dovádět ve výběhu hned u vstupu do ZOO. Ta má v zimních měsících otevřeno o prázdninách, svátcích a o víkendech.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...