Pomoc maminkám samoživitelkám

Vánoční benefice fotografa Václava Petrovitze splnila svůj účel. Společně s nadačním fondem Jihočeské naděje výtěžek doputoval na podporu rodičů samoživitelů.

Simona a Lucka Pavlíkovi. Sestry a výborné studentky gymnázia v Jindřichově Hradci. Obě mají skvělé studijní výsledky. Jedna se zaměřuje na chemii a biologii, druhá se zatím připravuje na víceletém gymnáziu. Obě chtějí studovat vysokou školu a mají celou řadu mimoškolních aktivit. Jejich maminka ale zůstala na výchovu sama, a to zvlášť v dnešní době není vůbec jednoduché. Nadační fond Jihočeské naděje se podpoře rodičů samoživitelů věnuje dlouhodobě a v rámci své předvánoční benefiční akce se k němu připojil i známý jihočeský fotograf Václav Petrovitz.
 
Václav nafotil mnoho krásných rodinných fotografií krátce před vánocemi v obchodním domě Prior. Vánoční fotku si tu mohl zdarma pořídit úplně každý a dobrovolný příspěvek mířil právě na podporu rodičů samoživitelů.

„Tohle je moje poděkování a také mě napadlo, že v této době nebude mít každý byť 1000 korun na fotografa. Maminky s dětmi byly rády, že se mohou nechat vyfotit,“ říká nám fotograf Václav Petrovitz.

Celý výtěžek Vašek věnoval do nadačního fondu a peníze se do poslední koruny rozdělily mezi rodiče a děti, kterým na rozvoj talentu, úhradu kroužků a dalších aktivit, finance z běžného rodinného rozpočtu už zkrátka nestačí. Lucka se díky tomu mohla se spolužáky vypravit na lyžařský kurz a Simča bude teď moct konečně pracovat na běžném počítači. „Budu ho využívat při tvorbě prezentací a projektů nebo při stahování různých studijních materiálů. Doteď jsem pracovala jen na mobilu a to nešlo tak dobře jako na počítači,“ vysvětluje Simona Pavlíková.

„Opravdu se snažíme pomoc zaměřit tam, kde vidíme, že dítě má talent a jeho rodina se opravdu snaží jej dále  rozvíjet, ale třeba už je to mimo jejich ekonomické schopnosti,“ oznamuje Martin Kuba /ODS/, zakladatel nadačního fondu Jihočeské naděje a hejtman Jihočeského kraje.

Dětské kroužky, studijní kurzy i sportovní aktivity se dnes pohybují v částkách, které už jsou často náročné i pro rodiny s průměrným rodinným rozpočtem. Jihočeský kraj proto už na podzim spustil program My v tom Jihočechy nenecháme, který na základě výše příjmu pomáhá rodinám s dětmi a seniorům překonat současnou ekonomickou situaci.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...