Modernizace silnic ve Vyšším Brodě

Ve Vyšším Brodě začala rekonstrukce silnic druhých tříd. Budou nutné i úplné uzavírky.

Po zimní přestávce začínají stavební firmy realizovat plánované stavební akce. Jihočeský kraj se chystá v roce 2023 opravit celou řadu mostů a silnic, které má ve správě. Letos začala stavební firma pracovat na modernizaci silnic druhých tříd ve Vyšším Brodě.

„Bude mít také dopad na dopravu v celém okrese Český Krumlov z důvodu objízdné trasy pro nákladní kamionovou dopravu, které nelze po dobu výstavby umožnit průjezd po silnici II/161 a II/163 na hraniční přejezd s Rakouskem Studánky,“ informuje nás Antonín Krák /ČSSD/, náměstek hejtmana Jihočeského kraje

Obě silnice jsou hlavní tahy městem ve směru Český Krumlov – Lipno a pak z centra na Studánky.

„Budeme se snažit, abychom nezatěžovali naše řidiče. Vymýšlíme co nejlepší objízdné trasy. Bohužel ta kamionová doprava nás bude hodně limitovat. Objízdné trasy jsou rozděleny pro nákladní a automobilovou dopravu. Budeme se snažit alespoň pro vozidla do 3,5 tuny stanovit co nejmenší objízdné trasy,“ říká Antonín Krák.

Objízdné trasy jsou pevně stanovené zatím jen pro kamionovou dopravu.

„Bohužel nejkratší možná objízdná trasa v tomto případě vede přes český Krumlov na hraniční přechod v Dolním Dvořišti. Stavba bude realizována dokonce v 17 etapách z nichž některé je nutné realizovat za úplné uzavírky,“ doplňuje Antonín Krák.

Průtah městem se bude letos modernizovat také ve Volarech. Tam jde o silnice II/141 a III/14136.

„Tato stavba bude mít velký význam na dopravu v okolí města Volary. Z důvodu dostupnosti Volar bylo poté rozhodnuto, že tato stavba bude realizována ve dvou částech během následujících dvou let. My to dáme do několika etap, abychom právě nezatěžkali právě ty Volary,“ zakončuje Antonín Krák.

I v tomto případě budou objízdné trasy pro kamionovou dopravu dlouhé. Na Strážný se dostanou řidiči přes Prachatice, Vimperk a Lenoru.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...