Kruhový objezd v Nových Hradech

Místo stávající křižovatky u vjezdu do Nových Hradů na Českobudějovicku vyhotoví stavební firma v příštím roce kruhový objezd. Půjde o investici Jihočeského kraje, záměr kvituje také novohradská radnice, která si od změny slibuje zejména zvýšení bezpečnosti.

Křižovatku s ostrou zatáčkou na příjezdu do Nových Hradů nahradí nový kruhový objezd. Od záměru k realizaci uběhlo více než šestnáct let.

„Od roku 2006 se řeší odstranění bodové závady. Je to úsek, který je odborníky považován za nebezpečný, a to je hlavní důvod proč Jihočeský kraj začal tuto stavbu projektovat. My jako město se na tom podílíme tím, že tam pro naše občany vzniknou chodníky, veřejné osvětlení a také autobusové zastávky v obou směrech,“ sděluje starosta Nových Hradů Vladimír Hokr.

V plánu by měly být i další stavby v rámci úseku Nové Hrady - České Budějovice.

„Vše je součástí návrhu, kdy se řeší obchvaty a další věci ve vazbě Nové Hrady směr na České Budějovice,“ doplňuje Vladimír Hokr.

Kruhový objezd bude znamenat bezpečnější křižovatku jak pro motoristy tak i pro pěší. Díky němu vzniknou i autobusové zastávky pro oba směry.

„První zastávka by měla být ve směru z Nových Hradů směrem ven, to znamená: když se bude přijíždět po té stávající silnici, tak v místech, kde je dnes propojka směrem k benzinové pumpě, tak bude po pravé straně ve směru do Nových Hradů. S tím, že z této zastávky autobus najede na kruhový objezd a bude pokračovat ve směru na Byňov nebo případně na Údolí a Trhové Sviny nebo Horní Stropnici,“ informuje Hokr.

Druhá zastávka ve směru od Českých Budějovic je koncipována před kruhovým objezdem. Problémem zůstává i absence chodníků od křižovatky směrem do centra města.

„Problém je ten, že samozřejmě z této křižovatky nemůžeme vybudovat chodník nebo cyklostezku až do města Nové Hrady. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem jsme řešili, jak pěší i cykloturisty navést do zámeckého parku a bezpečnou formou je dostat do Nových Hradů," říká Vladimír Hokr.

Podle Jihočeského kraje by se mělo začít stavět už v příštím roce.

„Křižovatka Nové Hrady má aktuálně vydané stavební povolení a dokončené majetko právní vypořádání. Její realizace je směřována do roku 2024,“ informuje mluvčí KÚ Jihočeského kraje David Hocke.

Autor: Martin Řepa

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...