20 let od nehody u Nažidel

Ve středu uplynulo dvacet let od jedné z nejtragičtějších dopravních nehod v naší historii. Vzpomínka na Nažidla je stále živá.

Právě dnes, tedy 8. března, uplynulo dvacet let od jedné z nejtragičtějších dopravních nehod v historii Česka. Na silnici mezi Dolním Dvořištěm a Kaplicí havaroval autobus. Na místě, nebo později na následky zranění, zemřelo dvacet lidí. Ze zájezdu v rakouských Alpách se tehdy vracela skupina karlovarského plaveckého oddílu se svými rodinami. Řidič dvoupatrového autobusu, tehdy osmačtyřicetiletý najatý brigádník Pavel Krbec, u Nažidel zničehonic přejel do protisměru, autobus se převrátil na bok a následně se zřítil ze sedmimetrového srázu. Pak nastalo ticho. Mezi prvními záchranáři, kteří tehdy dorazili na místo neštěstí, byl i současný hejtman Martin Kuba.

„Pro mě nejhorší okamžik, který jsem zažil, bylo to, že jsem ve vteřině musel přepnout do úplně jiného světa a musíte začít dělat triáž těch pacientů. To znamená, komu můžete pomoct, a komu už ne. To ne vždy koreluje s tím, jak kdo křičí,“ říká nám hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba /ODS/.

Kromě sedmnácti lidí, kteří zemřeli na místě, bylo zraněno dalších čtyřiatřicet osob. Nejčastěji šlo o poranění hlavy a hrudníku. Okamžitě po nehodě začalo ostře sledované vyšetřování.

„Zavinění dopravní nehody spočívalo hlavně v tom, že řidič nezvládl přiměřenou rychlost. Samozřejmě tam hrálo roli i to, že se vše stalo v podmínkách snížené viditelnosti a řidič v podstatě neměl možnost si představit, co ho čeká tam dole,“ popisuje Václav Kovář, krajský koordinátor BESIP.

Pavel Krbec byl soudem shledán vinným, za volantem kvůli osvědčení navíc vůbec neměl co dělat, za mřížemi si následně odseděl pět let z devíti. Svou vinu nikdy sám nepřiznal. Samotná silnice za dvacet let od nehody nedoznala vůbec žádné změny.

„Je smutné, že když dneska jedeme na hranice, tak pořád jezdíme po téže silnici. Až v téhle chvíli se vlastně realizuje stavba dálnice. To jen ukazuje, jak pomalé procesy u nás u infrastrukturních staveb jsou,“ doplňuje Martin Kuba.

Tragédii u Nažidel dodnes připomíná pomník v podobě  dvaceti kamenů, který tu pět let po nehodě odhalili pozůstalí obětí.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...