Počasí o prázdninách

Jarní prázdniny se dostaly do druhé poloviny. Zjišťovali jsme, jak je to s lyžováním na jihu Čech.

Říká se jim jarní prázdniny, přestože se odehrávají ještě v zimě. Školáci na Českobudějovicku a Českokrumlovsku otevírají jejich druhou polovinu. Mnozí své volno tráví se svými rodiči na horách. Tam zatím panují dobré lyžařské podmínky.

„Na svazích leží stále okolo 80 cm technického sněhu. Všechny sjezdovky a lanovky jsou stále v provozu a děti, které mají jarní prázdniny v okolí Českého Krumlova a Českých Budějovic, si to maximálně užívají. Mám osobní zkušenost, protože jsem měla tří denní dovolenou s dětmi a báječně jsme si to užili,“ hodnotí tisková mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

Podobně je na tom i další šumavské středisko. Mezi českými lyžaři je velmi oblíbený rakouský skiareál Hochficht.

„Jarní prázdniny probíhají na Hochfichtu velice dobře a podmínky jsou nadále výborné, protože v noci mrzne a teploty klesají až pět stupňů pod bod mrazu. Díky tomu máme v provozu všechny lanovky a vleky a k tomu 19 km sjezdovek. Dále jsou otevřené dva dětské parky, komiksový slalom nebo zábavné dráhy s vlnami,“ sděluje nám mluvčí skiareálu Hochfich Martin Řezáč.

Počasí také zatím školákům přálo, ideální podmínky panovaly převážně ve vyšších polohách. Meteorologové ale už tak pěkné vyhlídky nemají.

„Čeká nás celkově hodně oblačnosti, do pátku i docela teplo, tam bude až ke 14ti stupňům. Pak přijde ochlazení, ale bude nás trápit hlavně vítr a srážky. Největší čekáme v noci na čtvrtek a během čtvrtka dopoledne na horách, na Šumavě,“ informuje meteoroložka Eva Plášilová.

Pršet by nemělo už o víkendu a teploty by se opět mohly vrátit k záporným hodnotám. Jestli tedy patříte mezi milovníky zimních radovánek, sněhu anebo lyžování a rádi byste ještě o prázdninách vyrazili někam za sněhem, neměli byste svoje rozhodnutí odkládat, aby náhodou nebylo pozdě.

Autor: Martin Řepa

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...

V rezervaci u Lipna jsou nově zubři

Na nejnovější jihočeské rezervaci velkých kopytníků se nově pasou zubři evropští. Na pastvinách nedaleko lipenské přehrady se připojili ke stádu divokých koní. Přesun těchto vzácných kopytníků je součástí velké výměny, do které jsou zapojené čtyři kr...

Muž nepřežil požár karavanu

Ve středu 20. března několik minut před jednou hodinou v noci vyjely do Katovic hasičské jednotky. Hořel karavan, který obýval dlouhodobě jeden muž. Po uhašení plamenů bylo nalezeno torzo lidského těla. Na místo tragické události byli proto přivoláni...