Výstava orchidejí a exotických rostlin

Tisíce krásných a exotických rostlin zaplavily v těchto dnech Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích.

Výstava zaujme nejenom vůní stovek květů, ale i svou pestrou paletou barev. K vidění jsou živé orchideje, bromélie, dále rostliny sušších biotopů jako kaktusy a sukulenty nebo i masožravé rostliny

„Já si myslím, že je tu asi tak do dvou tisíc i s prodejními rostlinami. Výstavních rostlin je tu asi tři sta,“ říká nám pěstitel orchidejí Karel Willinger.

Květiny doplňuje ukázka drobných obratlovců, plazů nebo motýlů. Výstava je prodejní, takže každý návštěvník si může od vystavovatelů květiny i zakoupit.

„Jsou tady rostliny rozdělené na botanické rostliny a hybridní, neboli vykřížené člověkem. Většina lidí má zájem o ty hybridní, které se pěstují v bytě,“ popisuje Karel Willinger.

Návštěvníci mohou využít odbornosti vystavovatelů a konzultovat s nimi problematiku a nejvhodnější pěstitelské postupy pro své rostliny. Poradna je v provozu po celou dobu konání výstavy.

„Většinou se zde v Česku prodává osm druhů orchidejí. Dva druhy jsou teplé, to znamená, že jsou vhodné do bytu do 22 stupňů. Zbytek je temperovaný, a to se většinou lidem v obchodě neříká, my jim to tady říkáme. Takové rostliny musí pěstovat ve studeném pokoji,“ vysvětluje Karel Willinger.

Během výstavy probíhají vzdělávací programy pro školy nebo květinové workshopy. Do Jihočeského muzea můžete vyrazit na výstavu až do 19. března. Každý 500. návštěvník výstavy obdrží jako dárek orchidej zdarma a každý 1000. návštěvník pak získá orchidej a balíček s pěstitelskými potřebami.

Autor: Martin Řepa

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...