Kroužkování temelínských ptáčků

Žáci ze základních škol z Albrechtic nad Vltavou a Protivína v pátek ráno sledovali kroužkování ptactva v okolí informačního centra jaderné elektrárny.

Ornitolog Jakub Vančuch vyráží do parku v okolí temelínského informačního centra pravidelně. Jeho práci každoročně s nadšením sledují pozvaní žáci ze základních škol, tentokrát padla volba na holky a kluky z Albrechtic nad Vltavou a Protivína.

„Po parku mám nastavené sítě, do kterých odchytnu ptáčky a poté o nich prezentuji žákům,“ popisuje Jakub Vlček, ornitolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské Univerzity.

Žáci si tak mohli zblízka prohlédnout několik druhů sýkorek, brhlíků a dalších ptáčků, kteří hnízdí v dutinách stromů. Patnáctiletého Jakuba z protivínské základky páteční ráno hodně bavilo, sám se totiž amatérsky ornitologii věnuje. Každého ptáčka tak rozpozná na první pohled.

„Rozpoznám je i podle hlasu. Myslím si, že jsem na vyšší úrovni, kdy ptáčky poznám lépe než například mí spolužáci,“ říká nám žák 9. třídy Jakub Hančuch.

Ornitolog měl po absolvování ptačí exkurze pro žáky základních škol jen slova chvály.

„Některé děti jsou opravdu zkušené a mají dokonce zkušenost i s kroužkováním. Dávám jim ptáčka podržet, někdo dokáže určit, co je to za druh. Včera jsme tu měli žáky 4. a 5. třídy a ti byli opravdu nadšení,“ sděluje Jakub Vlček.

V okolí temelínské elektrárny se ale nepohybují jen malí ptáčci, nechybí tu totiž ani dravci. Před pár lety se přímo na Temelíně objevil kriticky ohrožený sokol stěhovavý.

„V loňském roce jsme měli radostnou novinu, protože jsme mohli přivítat tři sokolí mláďata a doufáme, že stejně úspěšní budeme také v letošním roce, kdy očekáváme, že v nejbližších dnech by se sokol mohl opět vrátit na původní místo. Zda-li se mu zadaří jako loni, to se necháme překvapit,“ zakončuje Marek Sviták, mluvčí JE Temelín.

Ornitologové odhadují, že kolem temelínské elektrárny žije celkem sto druhů různých ptáčků. Do parku se na ně tak můžete vyrazit podívat i vy.

Autor: Petr Studenovský

Související články