Přibývá krádeží ve sklepech

V poslední době přibývá krádeží ze sklepů v obytných domech. Některým lidem z kójí mizí věci za desetitisíce korun.

Jeden z posledních případů řeší od února policisté v Táboře. Neznámý zloděj se vloupal do bytového domu a z jedné ze sklepních kójí odnesl nářadí a další cenné věci v celkové hodnotě čtyřiadvaceti tisíc korun. Podobných činů ale policisté řeší mnohem víc.

„Poslední zaznamenaný případ vloupání do sklepní kóje řeší českobudějovičtí policisté. Neznámý pachatel totiž vnikl do jednoho z bytových domů a vykradl sklep. Z něj odcizil jízdní kolo a další cyklistické pomůcky v celkové hodnotě 17 tisíc korun,“ sděluje Štěpánka Schwarzová, mluvčí PČR Jihočeského kraje.

Nejvíce takových vloupání bývá zpravidla v panelových domech na sídlištích, kde se v případě špatně zabezpečeného sklepa nachází hotový ráj pro zloděje. Policisté proto upozorňují na to, aby si lidé do sklepních kójí neukládali cenné věci.

„Pokud ve sklepě nechají lidé cennější věci, sklep by měl být zabezpečen neprůhlednými dveřmi a bezpečnostními zámky. Lidé v bytovém či panelovém domě by se také měli domluvit na tom, aby byly bezpečnostními dveřmi osazeny nejen dveře do sklepa, ale i u samotného vstupu do panelového domu,“ doporučuje Štěpánka Schwarzová.

Pokud se vám ze sklepa přeci jenom něco ztratí, je podle policistů důležité na nic nesahat a hned volat 158.

„Neměli byste do objektu vstupovat a měli byste okamžitě zavolat policii. Policisté ocení, pokud u sebe budete mít fotografie či výrobní čísla cennějších věcí, které byly ze sklepa odcizeny, aby je mohli lépe vypátrat,“ říká mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Pár set korun za nákup kvalitního zámku a neprůhledné dveře tak ve výsledku mohou zachránit věci za desetitisíce. Objasněnost takových případů navíc pro policisty bývá velmi složitá.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...