Letiště má nového ředitele

Jihočeské letiště povede člověk s bohatými zkušenostmi z mezinárodního leteckého provozu. Rada kraje na tuto pozici jmenovala bývalého ředitele letiště v Bratislavě.

Letiště v Českých Budějovicích oznámilo další klíčový krok ke skutečnému mezinárodnímu provozu. Jeho vedení se teď vůbec poprvé ujme člověk, který má s řízením velkého mezinárodního letiště bohaté zkušenosti. Stane se jím bývalý ředitel letiště v Bratislavě Ivan Trhlík.

„Mám radost, že se nám podařilo dostat do vedení vůbec poprvé člověka, který má zkušenosti s řízením velkého mezinárodního letiště a který byl ředitelem a předsedou představenstva letiště v Bratislavě. To je letiště, kde se odbaví třeba dva miliony cestujících za rok, a to je přesně to, co tady potřebujeme. Podařilo se nám odblokovat stagnaci letiště. Konečně se daří, že se odtud bude odlétat na dovolenou, a to s sebou nese další kroky. Velkou deficitou letiště bylo, že zde pracovali lidé, kteří byli vojáci. Nikdy tu však nebyl člověk, který by se v civilním či mezinárodním letectví nějak pohyboval,“ říká Martin Kuba /ODS/, hejtman Jihočeského kraje.

Vedení letiště se teď ujme manažer s mimořádnými profesními kvalitami, který v letectví prožil celý svůj profesní život a dokáže na vysoké úrovni komunikovat se všemi organizacemi, které leteckou dopravu u nás i v zahraničí ovlivňují.

„To musí být člověk, který je schopen komunikovat s Řízením letového provozu, s Úřadem pro civilní letectví, s ředitelstvím letiště v Ruzyni, protože budeme potřebovat pomoc při zahájení odbavovacího procesu a pokud to není člověk, který je schopen komunikovat a profesně se pohybovat, tak je to velký problém,“ sděluje Martin Kuba.

 „Vzhledem k tomu, že se v civilním letectví pohybuji celý svůj profesní život, tak genezi letiště znám docela dobře. Považuji to za velmi zajímavou nabídku a rád se toho budu účastnit. Hodlám tomu věnovat maximum svého úsilí, dovedností, zkušeností i kontaktů, které mám. Podařilo se vybudovat velmi pěkný terminál a teď je jen třeba, aby to letiště začalo plnit svou úlohu. To znamená, aby tam byl komerční provoz tzn. pravidelné chartery, dovolenkové destinace a vůbec nejlépe pravidelná letecká doprava. Je to běh poměrně na dlouhou trať, ale já tam ten potenciál skutečně vidím. Důvěry rady kraje a pana hejtmana si velmi vážím a hodlám k tomu přistoupit skutečně zodpovědně,“ zakončuje Ivan Trhlík, nově jmenovaný ředitel Letiště České Budějovice.

První dovolenkáři odletí s Čedokem z Českých Budějovic letadly od společnosti Smartwings, a to už začátkem srpna letošního roku. Následující měsíce tak budou pro přípravu provozu letiště klíčové. Rada kraje proto jednohlasně jmenovala nového ředitele na svém mimořádném zasedání už dnes. Do funkce oficiálně nastoupí ve středu 15. března.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...