Akce v českobudějovické nemocnici

Českobudějovická nemocnice chystá na začátek dubna speciální akci pro prvodárce krve.

A negativní a AB negativní, to jsou krevní skupiny, jejichž zásoby je třeba v českobudějovické nemocnici doplnit. Transfuzní oddělení trápí ale především nedostatek prvodárců. Každoročně se této problematice věnuje Valentýnská kapka krve a nejde o jedinou takovou akci.

„Další pozvánkou je akce ku příležitosti 140 let od narození profesora Janského. Uspořádali jsme ve spolupráci s transfuzním oddělením uspořádali akci pro prvodárce. Tímto bychom je chtěli vyzvat a motivovat, aby darovali krev a podpořili nás,“ uvádí akci Iva Nováková, ředitelka komunikace a péče o zaměstnance českobudějovické nemocnice.

Lidé v registru nedarují krev často, ale především jsou k dispozici na vyzvání. Nemocnice dárce v případě potřeby osloví telefonicky nebo e-mailem. Lidé z registru dárců ubývají, ať už kvůli věku nebo z důvodu nemoci a prvodárci zkrátka chybí.

„Akce se uskuteční 3. dubna v ranních hodinách na transfuzním oddělení. Spolupracujeme na ní se společností Novartis a také s obchodním domem Bauhaus. Prvodárce budeme motivovat poukázkami právě do obchodního domu Bauhaus,“ říká Iva Nováková.

3. dubna od 6:30 do 10:30 bude personál na transfuzním oddělení pomáhat prvodárcům i s vyplněním potřebných dotazníků. Pravidla pro darování krve najdete na stránkách českobudějovické nemocnice.

„Dále bychom chtěli veřejnost nalákat na den zdraví, který se uskuteční na světový den mrtvice na konci dubna. Bude to velmi zajímavá akce, která bude probíhat celý den v prostorách terminálu. Zúčastní se jí i mateřské školky, ale samozřejmě i dospělá populace,“ zakončuje Iva Nováková.

I v tomto případě budou zaměstnanci nemocnice předávat návštěvníkům veškeré informace o cévních mozkových příhodách. Mrtvice je jednou z častých příčin náhlého úmrtí a její včasná diagnostika může pacientovi pomoci. Informace o dnech zdraví zveřejňuje českobudějovická nemocnice na webu i na sociálních sítích.

Autor: Eliška Piskačová

Související články