Hasiči soutěžili na lezecké stěně

Hasiči ze všech sedmi jihočeských okresů změřili své síly na lezecké stěně.

Vysportovaná těla, adrenalin a soustředění – tak to v úterý dopoledne vypadalo u táborských hasičů. Lezeckou stěnu tu prověřily tři desítky hasičů-lezců z celého Jihočeského kraje. Konala se tady totiž Krajská soutěž ve sportovním lezení na umělé stěně.

„Jsme tady v Táboře po jednadvacáté. Máme jednadvacátý ročník s tím, že první ročníky začínaly v Jindřichově Hradci, ale od té doby, co máme tady v Táboře novou lezeckou stěnu, tak pokračujeme na stanici v Táboře,“ uvádí akci Vendula Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje.

„Tohle nemá s hasičinou a s technickým lezením nic společného. Protože tohle je lezení na umělé stěně, takže se tady nedělá záchrana, ale ti kluci si to potřebují užít. Proto se pro ně dělají tyhle závody,“ říká Radek Kümmel z HZS Jihočeského kraje v Táboře.

Hasiči-lezci bojovali nejen v kategorii jednotlivců, ale také v soutěži tříčlenných družstev.

„Každý z hasičů, který slouží ve směnné službě, musí mít základy lezecké techniky. Potřebuje to ke své práci – jak ke klasické záchraně osob, lidí, majetku, tak také k sebezáchraně. Kromě tohoto základního povinného výcviku, který má každý z nich, může být ještě hasičem lezcem. To znamená, že má navíc ještě speciální výcvik a může ho povýšit ještě až na leteckého záchranáře,“ popisuje Vendula Matějů.

„Nahoře je vždycky označený kamen TOPem a tam je třeba vylézt. To povolí další cestu tomu klukovi a postup do dalšího kola,“ vysvětluje Radek Kümmel.

I když to na první pohled vypadá jednoduše, zdání klame. Není to jen o síle. Důležitá je pružnost, obratnost a koncentrace. Hasiči si museli dát pozor na chyby.

„Musí využít veškerého svého umu, aby dokázali udělat některé kroky. Není to jen o rukách a o síle, ale je to o té technice toho lezení. Aby uměli pohybovat a zacházet s těžištěm těla,“ popisuje Radek Kümmel.

Nejlepší hasiče-lezce mají České Budějovice. Druhou příčku pak obsadil Písek.

Autor: Lucie Mašková

Související články