Knihovna půjčuje audioknihy online

Jihočeská vědecká knihovna půjčuje svým čtenářům audioknihy online. Tuto službu nabízí jako první v celé České republice.

Zřizovatelem Jihočeské vědecké knihovny je Jihočeský kraj. Už v minulosti byla tato knihovna první v Česku, která začala půjčovat e-knihy. Teď přichází s další novinkou.

„Doba pokročila a my přicházíme jako první v České republice, první knihovna, která začíná půjčovat audioknihy online. Pustili jsme se do projektu s Palmknihy.cz, kteří vymysleli aplikaci, získali jsme ji od nich a pracovníci vědecké knihovny obětovali svůj čas pro čtenáře, aby jim mohli začít tyto audioknihy online systémem půjčovat,“ popisuje Pavel Hroch /Jihočeši 2012/, náměstek hejtmana Jihočeského kraje.

Lidé tak mohou poslouchat audioknihy přímo na svých mobilních zařízeních, kdykoli a kdekoli budou chtít. Díky této nové službě se čtenáři dostanou k širokému výběru audioknih pro děti i dospělé. 

„V současné době nabízíme téměř 200 audioknih, které si čtenář může velmi rychle stáhnout z našeho katalogu a půjčovat na svém mobilním zařízení, ať už je to telefon nebo tablet. Doufáme, že se nám ten počet velmi rychle rozšíří,“ říká Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele Jihočeské vědecké knihovny.

První audioknihy si čtenáři on-line půjčili v úterý. Všichni, kteří jsou v Jihočeské vědecké knihovně zaregistrovaní, mají tuto službu zdarma.

„My, jako Jihočeský kraj, potažmo vědecká knihovna, budeme platit za to, že si někdo půjčí audioknihu, těm vydavatelům. Za jednu knihu je to 49 korun, ale to nese Jihočeská knihovna na svůj vrub,“ sděluje Pavel Hroch.

Samotné půjčení audioknih je snadné a rychlé. Kromě registrace v knihovně stačí mít už jen chytrý telefon nebo tablet.

„Druhá věc, kterou musí udělat, je zaregistrovat se u Palmknihy, který je dodavatelem těch audioknih. Zaregistrovat se musí se stejnou emailovou adresou, aby se ty účty propojily. Poté si stáhne aplikaci Palmknihy. Pak se stačí podívat k nám do katalogu, vybere si patřičnou audioknihu, klikne na tlačítko Půjčit si audioknihu online, otevře si aplikaci Palmknihy a může poslouchat,“ popisuje Zuzana Hájková.

„Věřím, že celý tento systém, bude u našich čtenářů oblíbený a že se bude co nejvíce rozšiřovat,“ dodává Pavel Hroch.

Autor: Lucie Mašková

Související články