Týrání psů řeší policie

Případ zraněného štěněte, o kterém jsme vám nedávno říkali, bude řešit policie. Na stole má i další otřesný případ z Kaplice.

Dvě zlomené tlapky a čelist. Náročná operace a každý týden nová sádra. Dvouměsíční štěně se zotavuje a ke svému majiteli se snad už nevrátí. Lidé ho našli v Drahotěšicích u Ševětína.

„Teď čeká policie na lékařskou zprávu privátního veterinárního lékaře, aby mohla daný případ uzavřít,“ informuje František Kouba, ředitel Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj.

Zatím není jasné, jestli štěně srazilo auto nebo ho někdo týral.

„Tohle musí posoudit veterinář nebo další odborník, jak k té fraktuře vůbec mohlo dojít. Předpokládáme, že to nebylo úplně čerstvé, v rámci jednoho dvou dnů,“ popisuje Vladimír Kössl z odchytové služby a útulku Animal rescue.

Majitel přiznal jen to, že mu štěně uteklo. Po návštěvě úředníků z Českých Budějovic bylo zahájeno přestupkové řízení a bude uložena pokuta za únik.

„Stoprocentně se vyléčí pokud nenastanou nějaké zásadní problémy, které nepředpokládáme,“ říká Vladimír Kössl.

Další z případů týrání se odehrával zřejmě dlouhé roky v Kaplici. Tam úřady zakročily opravdu rychle.

„Pejsek byl přivázaný na provaze, měl ho zaříznutý kolem krku, tam byla už strangulační rýha asi dva centimetry hluboká. Pejsek byl odebrán. Veterinář chirurgickým zákrokem celou záležitost vyřešil a je vidět, že pejsek ožil,“ informuje František Kouba. 

Asi osmiletá fena křížence německého ovčáka je v léčení v předběžné náhradní péči.

„V současné době by to mělo řešit ORP s dotyčnou osobou pro porušení na ochranu zvířat. Vstoupila do toho policie ČR, takže se čeká na to, jestli posoudí stav podle trestního zákoníku,“ dodává František Kouba.

Oba psi se ze svých zranění vyléčí, tedy alespoň po fyzické stránce. Po uzavření případů si je budou moci převzít noví majitelé.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...