Kontroly chatových oblastí

Policisté kontrolují jihočeské chatové oblasti, během zimy se totiž do řady domků snaží dostat nezvaní návštěvníci.

Ludvík Stropek se svou manželkou žijí v chatové oblasti nedaleko Doudleb na Českobudějovicku už řadu let a na tohle místo nedají dopustit. Jsou ale jedni z mála, kteří tu žijí celoročně. Nezvaní návštěvníci se jim tak úspěšně vyhýbají, pro zloděje jsou rájem prázdné objekty.

„Tady tak půl kilometru odtud byli nějací zloději, ale to snad byli nějací vzdálení příbuzní. Za týden se vrátili a vykradli je znova,“ říká nám majitel chaty Ludvík Stropek.

I proto policisté do chatových oblastí pravidelně jezdí na obchůzky. Zaměřují se zejména na kontrolu oken a dveří, na kliky pak věší letáky s preventivními informacemi o zabezpečení objektů.

„Chatařům doporučujeme, aby mimo rekreační sezónu odváželi z objektů cenné věci, nezapomněli při odjezdu zkontrolovat řádné zabezpečení objektu. Doporučujeme také mimo sezónu nenechávat v prostoru mimo chatu žádné zahradní zařízení nebo cokoliv, co by zloděje mohlo lákat ke krádeži,“ doporučuje Lenka Krausová, mluvčí PČR Jihočeského kraje.

Nejlepší variantou prevence je také domluva mezi sousedy, kteří si na objekty navzájem dávají pozor. V chatové oblasti u Doudleb právě tohle funguje.

„Tak to je normální, to jsme domluvení. Asi od tří chat máme klíče, jedné sousedce krmíme kocoura, druhá paní je zase špatná na záda, tak jí pomáháme. Třetí sousedce zase v chatce vždycky spadne záclonka, tak jí manželka vždycky přijde pověsit zpátky. A jinak to procházíme furt, no,“ popisuje Ludvík Stropek.

I bystrému oku sousedů ale může zloděj proklouznout. V tom případě je pak důležité okamžitě zavolat policisty.

„Když už ke krádeži dojde, je důležité, aby do objektu majitelé nevstupovali, neuklízeli a ihned zavolali policisty na lince 158,“ informuje Lenka Krausová.

Chatařská sezóna už za pár týdnů začne a lidé, kteří na chatu vyráží jen v sezóně, by si tak hned po příjezdu měli zkontrolovat, zda jim přes zimu něco nezmizelo.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...