Začátek sezóny na hradech a zámcích

Památkáři představili novinky, které letos čekají na návštěvníky na hradech a zámcích.

Novinky na prohlídkových trasách, významné kulturní akce i plánované rekonstrukce. Hrady a zámky v jižních Čechách se brzy otevřou po zimní přestávce. Dobrou zprávou pro všechny je to, že se vstupné nezdražilo.

„Sezóna na památkách začíná prvního dubna, kromě těch, kde je otevřeno celoročně. Dobrá zpráva pro návštěvníky je ta, že nezdražujeme. Ceny zůstávají v loňském roce a k tomu přidáváme velký bonus, který vychází vstříc rodinám s dětmi. Ty do šesti let mají vstupné zdarma a děti do sedmnácti let platí 30 procent ze vstupného,“ informuje Petr Pavelec, ředitel NPÚ České Budějovice.

Na památkách ani letos nebudou chybět tradiční oblíbené akce jako například květinové aranže nebo hradozámecká noc. Velkolepé bývají večery na renesančním zámku Kratochvíle.

„Chtěli bychom navázat a udělat tradiční akce jako je renesanční noc, se kterou jsme započali loni. V plánu máme květinovou výzdobu i tradiční pouť, takže to je všechno to, co chystáme,“ říká Petr Šmíd, kastelán Kratochvíle.

V plánu má národní památkový ústav i řadu velkých investic. Ve Vimperku bude v roce 2023 a 24 pokračovat druhá etapa kompletní obnovy zámku, tentokrát ale zůstane přístupný veřejnosti.

„V tuhle chvíli rozbíháme velkou stavební akci, pustíme se do obnovy, ale tentokrát už ne drobně vybavených interiérů a pokojíčků. Potřebujeme se pustit do technicky náročnějších věcí, střech, fasád a do našeho zázemí pro zaměstnance, které je v posledních 30 letech ve velmi provizorním stavu na zámku a v muzeu,“ popisuje Vojtěch Brož, kastelán Vimperka.

Velkou zajímavost chystá pro letošní sezónu Český Krumlov. Kromě pokračující rekonstrukce zámku Bellarie se návštěvníci mohou těšit na novinku na jedné z prohlídkových tras.

„My tomu říkáme oblékání zlatého kočáru, někteří lidé si možná vybavují, že na prohlídkové trase viděli zlatý kočár. Je to ikona prohlídkové trasy a my jsme zjistili spoustu dalších nových podrobností z archivních zdrojů domácích i zahraničních, jak vlastně ten kočár vypadal původně,“ říká nám Petr Pavelec.

Návštěvníci se tedy mohou těšit na nové čalounění a závěsy kočáru a další novinky v této expozici.

Od prvního dubna se otevírají kromě hradů a zámků i ostatní památky ve správě národního památkového ústavu. První speciální program se chystá tradičně na Velikonoce. Další podrobnosti najdete na internetových stránkách jednotlivých památek.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...