Písečtí lékaři pomáhají za hranicemi

Lékaři písecké nemocnice pomáhají i za hranicemi. Jezdí například na mise do Afriky, kde je péče nedostačující nebo chybí úplně.

Přibližně 30 Čechů a Slováků každý rok vyjede na misi s Lékaři bez hranic. Jedním z nich je i Dominik Hes, anesteziolog z písecké nemocnice. Nedávno se vrátil z města Kenema v Sierra Leone.

„Na poslední misi jsem byl s Lékaři bez hranic, byl to listopad, prosinec a leden letošního roku. Byl jsem poslán do Sierra Leone do porodnice. Byla to dětská nemocnice Lekařů bez hranic,“ popisuje nám Dominik Hes, anesteziolog na ARO písecké nemocnice.

Dominik Hes pomáhal jako anesteziolog u porodů, školil tamní personál a dohlížel na jejich práci, aby si v budoucnu mohli sami operační sály a veškerý provoz převzít pro sebe. Písecký anesteziolog nebyl na podobné misi poprvé. Vedení nemocnice je podobným výjezdům za hranice nakloněné.

„My netrpíme úplně absolutním nedostatkem lékařů a považujeme to vůči tomu povolání jako mezinárodní povinnost pomoci, když to jde. A pokud ti lékaři chtějí, tak aby mohli vyjet,“ říká nám Jiří Holan, předseda představenstva písecké nemocnice.

„Je dobře, že někdo vyjíždí pomáhat i někam jinam, než že pracuje v nemocnici Písek. Za to jsme rádi a snažíme se vyhovět všem tak, aby mohli ty svoje zkušenosti, které mají od nás, uplatnit i někde jinde,“ říká Tomáš Piksa, primář na ARO písecké nemocnice.

Další anesteziolog Miroslav Kutsyna loni zprostředkoval předání přístrojů do jedné z nemocnic ve válkou postižené Ukrajině. Jiní lékaři ARO pomáhají v rámci hospicové péče nebo slouží jako záchranáři.

„Jsem rád, že ředitel nemocnice i primář našeho oddělení mi vyšli vstříc. Umožnili mi s Lékaři bez hranic vycestovat. Teď momentálně se nechystám jinam, mám doma měsíční dceru, takže si myslím, že budu zase chvíli pracovat tady,“ říká Dominik Hes.

„To jsou věci, které nás obohacují a přinutí si tak trochu přidřepnout. Uvědomíme si, že žijeme opravdu v civilizované části světa, a že to frfňání, které někdy je, že není na místě,“ zakončuje Jiří Holan, předseda představenstva písecké nemocnice.

Ať už jde o lékařskou péči v Africe nebo pomoc ukrajinským nemocnicím, lékaři si přiváží zpět také cenné zkušenosti například z takzvané válečné medicíny.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...