Zubr poputuje z Tábora až do Francie

Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do rezervace ve Francii.

Táborská ZOO se už od roku 2016 věnuje programu návratu zubra evropského do volné přírody. Taran už je tak čtvrtým zubrem, který ze ZOO Tábor putuje do rezervace.

„Zabýváme se reintrodukčním programem, to znamená navrácení zubra evropského do volné přírody. Takže hledáme vhodné rezervace pro naše zubry, kam je umístíme a kde žijí po celý život. Odvážíme od nás zubry například do českých rezervací, jako jsou Milovice nebo třeba do světových, jako je polská Poznaň,“ popisuje Jana Vosátková, kurátorka kopytníků v ZOO Tábor.

Téměř čtyřletý Taran odcestuje do rezervace v jižní Francii a to už 12. dubna. Převoz tak velkého zvířete ale není vůbec jednoduchý a to jak pro ošetřovatele, tak i pro samotného zubra.

„Musíme ho nahnat do přepravního boxu, kde tráví celou tu cestu. Musí mít neustále kde se napít, dáváme mu i seno. Samozřejmě je to pro to zvíře i určitý stres. Musíme ho kontrolovat po celou dobu té přepravy, musíme zastavovat a dělat pauzy. Kontrolovat, jestli je v pořádku a jestli tam není nějaký problém,“ říká Jana Vosátková.

Po zhruba 20 hodinové cestě se konečně dostane na místo určení, kde ho ošetřovatelé vypustí z přepravního boxu.

„Doufáme, že krátce po vypuštění najde nějaké svoje stádo, nicméně předpokládáme, že to bude nějakou chvíli trvat. Uvidíme, jak se mu to podaří,“ říká nám Jana Vosátková.

Zubr byl vyhubený po první světové válce. V celé Evropě zůstalo v zoologických zahradách a soukromých chovech jen 54 jedinců. Teď žije na světě podle odhadů zhruba jen 7500 zubrů, ve volné přírodě je jich přibližně polovina.

„Máme nížinou linii, ta vznikla z pouhých sedmi jedinců, tudíž všichni zubři jsou si příbuzní. Momentálně u nás máme stádo 11 jedinců, už jsme tady u nás odchovali 10 mláďat, z kterých je Taran třetí, který odjíždí do určité rezervace,“ zakončuje Jana Vosátková.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Přišlo jaro, zima se jen tak nevrátí

Na Českobudějovicku začaly jarní prázdniny. Někdo je využil na dovolenou u moře, někdo odjel lyžovat do zahraničí. K tomuto týdnu se také napjatě upínali i provozovatelé tuzemských sjezdovek. Pro ně mají ale meteorologové špatné zprávy.