Příspěvek pro rodiče novorozenců

České Budějovice podporují rodiče novorozenců. Ti tak od nového roku dostávají na vítání občánků od města příspěvek 2 tisíce korun.

Českobudějovičtí zastupitelé schválili zapojení statutárního města do dotačního programu Jihočeského kraje na podporu narozených dětí.

„V Českých Budějovicích budeme poprvé vyplácet podporu pro mladé rodiny. Právě při vítání občánků dostanou čtyři tisíce korun. Je to dva tisíce za město a dva tisíce za kraj. Myslím si, že by to mohlo být i motivační pro mladé rodiny,“ říká primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová /ODS/.

„Jsem ráda, že se České Budějovice jako město připojily k podpoře narozených dětí v Jihočeském kraji. Já jsem apelovala už na minulé vedení, ale to nechtělo. Tak s novým vedením se to podařilo a jsem za to ráda, protože sama českobudějovické občánky vítám a opravdu už mi přišlo nedůstojné, když dostali gumové leporelo a jednu osušku. Takže teď si myslím, že rodiče budou mít radost, ti co přijdou na vítání občánků,“ popisuje nám Lucie Kozlová /ODS/, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje.

Finanční příspěvek od města tak nově dostávají rodiče všech miminek narozených od 1. ledna letošního roku až do 31. prosince roku 2024. Právě ve čtvrtek 16. března se v obřadní síni českobudějovické radnice konalo první vítání občánků, kteří měli na příspěvek nárok.

„Vnímáme, že mladé rodiny s dětmi to teď nemají jednoduché a chtěli jsme jim podat pomocnou ruku. Myslím si, že je to pro ně příjemná částka a mohou ji využít jak na výbavičku nebo na další výdaje. Dříve dávalo město jen osušku, takže jsme se víc posunuli vstříc těm mladým rodinám,“ říká Dagmar Škodová Parmová.

Ročně se v Českých Budějovicích narodí přibližně tisíc miminek. Protože je dotační program nastavený zatím na dva roky, příspěvek se tak bude týkat zhruba dvou tisíc novorozeňat. To představuje částku 4 miliony korun.

„Jsem hrozně ráda, že to takhle funguje a že je ten program na podporu narozených dětí v Jihočeském kraji úspěšný. Zároveň bych toho i využila a apelovala bych na další obce a města, ať se určitě přihlásí, protože těch finančních prostředků do tohoto programu máme ještě dost a určitě by toho měli využít,“ zakončuje Lucie Kozlová.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Přišlo jaro, zima se jen tak nevrátí

Na Českobudějovicku začaly jarní prázdniny. Někdo je využil na dovolenou u moře, někdo odjel lyžovat do zahraničí. K tomuto týdnu se také napjatě upínali i provozovatelé tuzemských sjezdovek. Pro ně mají ale meteorologové špatné zprávy.