Rozvoj města jako metropole

České Budějovice se díky úzké spolupráci s krajem budou konečně rozvíjet jako metropolitní aglomerace.

Úzká spolupráce ve vedení města a kraje je už od začátku volebního období jasnou prioritou současné koalice a podle jejích zástupců také jedinou cestou k tomu, aby se České Budějovice jako metropolitní město mohly už konečně systematicky rozvíjet.

„Dneska v dojezdové vzdálenosti 20 minut, což je běžná dojezdová vzdálenost do práce, máte skoro 100 obcí. A protože to chceme dělat tak, aby město sloužilo lidem a pomáhalo, tak jsme přesvědčeni, že je rozumnější dívat se na to jako na celek. Když se třeba bavíte o propojce Milady Horákové a Na Sádkách, aby vznikl v Litvínovicích vnitřní okruh a dalo se vyjet na Český Krumlov, tak je to vlastně městský projekt, ale jdete částečně po katastru jiné obce, a to jsou přesně věci, které my chceme řešit a dívat se na to jako na jeden funkční celek,“ informuje Martin Kuba /ODS/, českobudějovický radní a hejtman Jihočeského kraje.

Spolupráci na úrovni města a kraje bude nově zastřešovat tzv. Komise pro rozvoj metropolitní oblasti České Budějovice v jejímž vedení jako předseda zasedne renomovaný českobudějovický architekt Martin Krupauer.

„Lidé se vrací do měst, chtějí bydlet ve městech a trošku i začíná zuřit konkurenční boj mezi městy, kdo je víc přitáhne. Pohled na České Budějovice jako na jeden systém a jedno místo pro dobré žití je daleko důležitější než jít po jednotlivých katastrech. Takže ta komplexnost nabídky je velmi důležitá a řekl bych že v českých podmínkách regionálních center docela ojedinělá,“ říká nám Martin Krupauer, předseda Komise pro rozvoj metropolitní oblasti.

Zástupci koaličních stran projednali formát komise s opozicí a shodli se, že komise by měla být apolitická a měli by ji tvořit odborníci z různých oblastí.

„Bude řešit záležitosti, které přesahují rámec běžné výstavby, to znamená komplexní výstavba a vůbec filozofie výstavby v Českých Budějovicích, a kam se město vůbec má vyvíjet a s tím úzce souvisí i změna zadání nového územního plánu, na kterém bude i komise pracovat, protože to je vlastně základ toho budoucího rozvoje. V komisi jsou zástupci JČK, takže tu bude zahrnuta i ta vyšší územně plánovací dokumentace. Projekty budou na sebe navazovat a komise ovlivní větší celky, které významně ovlivní rozvoj a život v Českých Budějovicích,“ říká Lubomír Bureš /ODS/, náměstek primátorky Českých Budějovic.

Českobudějovický architekt Martin Krupauer má dnes renomé na republikové i zahraniční úrovni. V současné době působí v čele komise hlavního města Prahy pro přípravu pražské filharmonie jako jednoho z největších projektů, který se v tuto chvíli u nás připravuje. Mezi jeho nejznámější projekty patří například Stará celnice, Fórum Karlín v Praze, Pavilon českobudějovického výstaviště nebo Vltavská dolní cesta ale třeba i revitalizace jezera Medard na Sokolovsku, koncept chytré čtvrti Špitálka v Brně nebo revitalizace turistického střediska Cape Smokey v Novém Skotsku v Kanadě.

Autor: Petra Říhová

Související články