Kraj pomáhá lidem v Turecku a Sýrii

Jihočeský kraj posílá do zemětřesením postiženého Turecka a Sýrie matrace v hodnotě čtyř milionů korun.

1940 matrací v hodnotě přes 3 miliony 800 tisíc korun posílá Jihočeský kraj do oblasti jižního Turecka a severní Sýrie, které začátkem letošního února zasáhla vlna silných zemětřesení.

„Ti lidé se nemají kam vrátit. Často jsou tam ve stanech i s celými rodinami, s dětmi, v tom zimním počasí. Rozhodli jsme se využít toho, že nám tu zbyly matrace, které jsme měli nakoupené v rámci přípravy na uprchlíky z Ukrajiny. Nevyužili jsme všechno, protože jsme jich naštěstí měli dost. Ty matrace, které máme, teď posíláme do Turecka a Sýrie,“ popisuje Martin Kuba /ODS/, hejtman Jihočeského kraje.

Kraj se na dodávce a rozdělení matrací dohodl s organizací Člověk v tísni. K jejich předání dojde v pondělí na Jihočeském letišti v Českých Budějovicích.

„My jim je předáváme a oni už pak budou zajišťovat transport matrací právě do těchto lokalit,“ říká Martin Kuba.

S touto organizací spolupracoval Jihočeský kraj už při předání finančního daru ve výši tří milionů korun. Člověk v tísni se totiž v oblasti Blízkého východu pohybuje dlouhodobě a má tak potřebné zkušenosti a kontakty.

 „Situaci v Turecku a Sýrii po zemětřesení sledujeme od začátku. Jako kraj jsme se hned snažili pomoct finanční částkou. Pár dnů hned po zemětřesení přes nadaci Člověk v tísni, s kterou máme dlouhodobé dobré vztahy a oni opravdu v tom místě působí a mohou fakticky pomoct,“ říká nám Martin Kuba.

Zemětřesení, které způsobilo velké ztráty na životech, zasáhlo Turecko a Sýrii zhruba před šesti týdny. Zemřelo přes 50 000 lidí. Obrovské škody jsou i na veřejné infrastruktuře a majetku tamních obyvatel.

„Je to něco hrozného. Myslím si, že je dobře, že umíme takhle pomoci a že pomoc bude skutečně směřovat tam, kam má. Ty matrace mohou opravdu pomoci lidem přežít ty nejhorší týdny a měsíce, které je teď čekají,“ dodává Martin Kuba.

Do humanitární pomoci se zapojily i České Budějovice. Stejně jako Jihočeský kraj posílají do Turecka a Sýrie potřebné věci přes organizaci Člověk v Tísni.

„Posíláme materiální pomoc v hodnotě zhruba půl milionu. Jedná se o komplety postelí, ložních souprav a povlečení tak, abychom mohli v této hodnotě pomoci konkrétně v tom, co tam potřebují a co se jim teď nedostává,“ zakončuje primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová /ODS/.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...