V týdnu dorazí jaro

Milovníci teplého počasí se tento týden dočkají, ve středu má být až dvacet stupňů.

Teplé počasí k nám dorazilo už o víkendu, kdy se rtuť teploměru vyšplhala až na čtrnáct stupňů Celsia. V pondělí panovaly stejné teploty a pro milovníky jarního počasí máme dobrou zprávu i do dalších dnů.

„No, vypadá to docela dobře. Dá se říct, že teď bude pokračovat jarní počasí, takové polojasné. Denní teploty se mohou dostávat i přes patnáct stupňů,“ upřesňuje František Vavruška, meteorolog z ČHMÚ České Budějovice.

První astronomický jarní týden má třeba ve středu dokonce vyhnat teploty až na dvacet stupňů, ranní slunce ale ještě takovou sílu nemá, a tak musíme počítat zhruba s pěti až devíti stupni. Ve čtvrtek se denní teploty budou pohybovat na podobných hodnotách, tentokrát už ale bude zataženo.

„Na ten víkend tam je to trochu nejisté, protože se tam chystá nějaká změna, buď v neděli nebo v pondělí, která by toto jaro trošku ukončila, asi by se ochladilo, ale to se bude ještě upřesňovat, protože za týden, to je ještě daleko,“ říká František Vavruška.

Právě proto, že zima ještě neřekla poslední slovo, by měli řidiči počkat s přezouváním na letní gumy.

Zákonná povinnost mít zimní pneumatiky platí do konce března, a to samozřejmě s ohledem na počasí a v daných úsecích. Tento týden popčasí svádí, aby už lidé přezouvali vozidla, ale v těch dalších týdnech se může zima ještě vrátit. Proto doporučujeme, aby si zimni pneumatiky řidiči na vozidlech ještě nechali,“ doporučuje Lenka Krausová, mluvčí PČR Jihočeského kraje.

Sněhové srážky už se v nižších polohách každopádně čekat nedají, na horách ale zřejmě ještě nějaký ten centimetr v průběhu března napadne. S občasnou noční a ranní ledovkou nicméně musejí počítat všichni řidiči.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...