Aktuální dostupnost léků

Zjišťovali jsme pro vás, jaká je aktuální dostupnost léků. A to jak antibiotik, tak těch, které tlumí alergie.

Počet akutních respiračních problémů klesá velmi pomalu a zároveň se naplno rozjela pylová sezóna. Lékárníkům stále chybí některá antibiotika a výpadky hlásí i u léků pro alergiky.

„Tak jako téměř všechny lékárny jsme odkázáni na hlavní dodavatele. Pokud ten to nemá, tak máme nějaké kontakty přímo na firmy, které se snažíme využít a obvoláváme i konkrétní zástupce firem. Dennodenně trávíme velkou část směny obvoláváním a sháníme kde co jde,“ popisuje Eliška Staňková, magistra lékárny v Českých Budějovicích.

Ne vždy se podaří požadované množství sehnat. Zády ke kameře se nám odvážil svůj názor říct i další člověk z tohoto oboru.

„Já bohužel jako pamětník vím, že mi to připomíná věc před 35 lety, kdy vládl socialismus. To přijel jednou za půl roku kamion z Jugoslávie, jednou za půl roku z ciziny. Všechno se naskladnilo a pak se řešil problém, že léky chyběly. A tato situace se teď již půl roku opakuje.“

„My jsme asi celé zimní období řešili především výpadky antibiotik, co se týče výdeje na recept. Ta situace je mírně lepší, ale je to případ od případu, protože ty penicilínová antibiotika jsou stále velmi limitovaně. A to nejen pro ty veřejné lékárny, kde teď stojíme, ale i pro ten nemocniční sektor,“ říká Eliška Staňková.

Takzvaná lékárenská turistika tak bohužel pokračuje. Léky sháněla v Českých Budějovicích i Pavlína Pechoušková z Tábora. Náhrada za ně není.

„Sháněla jsem antibiotika, konkrétně penicilín a nemají ho. Bylo mi řečeno, že nikde v celých Budějovicích, že se mám podívat někde jinde, obvolat si všechny lékárny. Je to docela komplikace, protože je to pokračující antibiotikum, které ještě potřebuji brát,“ popisuje Pavlína Pechoušková.

„Co se týká těch volně prodejných léků, tam se povedla nějaká překvapení. Něco, co nebylo dlouho, jako třeba endiaron, tak nám přišel. Ty nurofeny a paraleny, tam je to tak, že něco málo přišlo. Stále řešíme čípky, že nejsou ve všech silách, které bychom potřebovali podle váhy dětí,“ říká Eliška Staňková.

Se začátkem jara samozřejmě roste poptávka po lécích na alergii. I v tomto sortimentu chybí některé druhy kapek, ale stále je lze nahradit jinými.

Autor: Eliška Piskačová

Související články