Lyžařská sezóna byla průměrná

Lyžařská sezóna je u konce, poslední vleky se na jihu Čech zastaví v neděli.

První vleky a lanovky se na jihu Čech rozjely okolo 10. prosince loňského roku. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám energií musela řada skiareálů sáhnout ke zdražení, byť se ve většině případů jednalo o nižší jednotky procent. Návštěvníky ale nárůst cen skipasů neodradil.

„Měli jsme jisté obavy ze zvyšování cen. Jsme rádi, že nám lyžaři zachovali svou přízeň a obrovská část z nich byla z České republiky,“ hodnotí Martin Řezáč, mluvčí Skiareálu Hochficht.

Zatímco níže položené skiareály přes zimu trpěly nedostatkem sněhu a sezónu se jejich provozovatelé nebojí označit za katastrofální, ve vyšších polohách se i díky umělému zasněžování dařilo lépe.

„V celkovém kontextu hodnotíme sezónu jako úspěšnou. Na druhou stranu počasí bylo na začátku ledna pro nás obrovskou výzvou. Po hodně letech jsme museli dokonce kvůli velké oblevě přerušit provoz na 14 dní. Pak se nám ho podařilo 21. ledna obnovit. Únor byl fantastický,“ říká nám Martin Řezáč.

„Zimní sezónu hodnotím jako mírně podprůměrnou. Částečně kvůli klimatickým podmínkám, které letos nepatřily k těm ideálním. Částečně možná kvůli omezení na straně lidí, kteří v některých případech začali šetřit. Jako pozitivum vnímáme, že jsme na Lipně udrželi provoz po celou zimní sezónu bez přerušení v lednu,“ hodnotí Matěj Kratochvíl, ředitel Skiareálu Lipno.

Provozovatelé skiareálů se ale shodují na tom, že letos poprvé za tři roky do provozu nezasáhla vládní nařízení spojená s pandemií covidu. Není to tak dávno, co se v zimě otevřelo jen na pár dní. Letošní zima také odhalila nový trend českých lyžařů, ti se totiž víc, než kdy jindy, rozhodli upřednostnit lyžování v Alpách před jihočeskými sjezdovkami.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Přišlo jaro, zima se jen tak nevrátí

Na Českobudějovicku začaly jarní prázdniny. Někdo je využil na dovolenou u moře, někdo odjel lyžovat do zahraničí. K tomuto týdnu se také napjatě upínali i provozovatelé tuzemských sjezdovek. Pro ně mají ale meteorologové špatné zprávy.