Netopýři se vrátili do volné přírody

ZOO na Hluboké, která má také svou záchrannou stanici, vypouštěla do přírody netopýry.

168 netopýrů rezavých zimovalo letos neplánovaně v zoo na Hluboké. Po probuzení je ošetřovatelé několik dní krmili, aby měli zásoby, než si sami nachytají potravu. Do Jihočeské zoologické zahrady se tito zástupci řádu letounů dostali v polovině ledna.

„Obě dvě ty skupiny pochází z Českých Budějovic. Jedna byla cíleně odnesena z domu, kde probíhala rekonstrukce,“ uvádí Markéta Jariabková, zooložka z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou.

Druhý případ byl pro zaměstnance ZOO trochu překvapením. Po telefonu majitel nemovitosti tvrdil, že našel asi 30 netopýrů. Při předání se nestačili divit.

„Samozřejmě nám nechtěli říct, odkud jsou. To nám až tak nevadí, hlavně že je donesli. Už když jsme přebírali krabici, tak nám přišla těžká. Pak jsme počítali a počítali a nakonec jich bylo přes 120,“ popisuje Markéta Jariabková.

Jejich křídla jsou úzká, dlouhá a zašpičatělá, nemají tedy příliš dobré manévrovací schopnosti. Často se jim vůbec nepovede vzlétnout ze země, ale musí si pracně vylézt na strom. Jejich stavba křídla je ale výhodou pro dálkové lety.

Do volné přírody odletělo během dnešního večera cirka 100 netopýrů.

Ne každého se teď koncem března podařilo probudit do té míry, aby se sám rozhodl takzvaně odstartovat. Těch pár jedinců zkusí vypustit ošetřovatelé znovu zase ve večerních hodinách.

„Tento netopýr rezavý je náš typický dutinový druh. Spousta netopýrů žije v dubech v rámci naší zoologické zahrady nebo v okolí tohoto areálu,“ zakončuje Markéta Jariabková.

V ZOO se starali tuto zimu i o další druhy mnohem menších netopýrů, šlo ale jen o několik jedinců.

Autor: Eliška Piskačová

Související články