Světový den vody

22. březen je Světovým dnem vody. Společnost ČEVAK tak tento den oslavila celou řadou akcí.

U příležitosti Světového dne vody si společnost ČEVAK připravila akce, které by měly lidem připomenout, že voda hraje v našem životě nezastupitelnou roli.

„Pro nás naprosto samozřejmá věc – přijdete domu, otočíte kohoutkem a voda teče. Ale na mnoha místech této zeměkoule tomu tak není. A představte si, jak jsme vykolejeni z té situace, kterou bereme jako standardní a voda nám neteče třeba jen půl hodiny,“ říká nám Jitka Kramářová, mluvčí společnosti ČEVAK.

Aby si důležitost vody uvědomily i děti, připravili pro ně vodohospodáři zajímavý program v areálu českobudějovické Vodárenské věže.

„Ta první část je, že se podívají na video ve vodojemu. Film mapuje tok vody od samotného počátku až po jeho relativní konec. Chceme dětem ukázat, že všichni jsme součástí koloběhu vody v přírodě,“ vysvětluje Jitka Kramářová.

„Nádherné interaktivní video, které vás úplně pohltí, takže za nás úžasný. A je skvělý, že se těm dětem přiblíží to, co třeba úplně nevidí a neznají,“ hodnotí Hana Lukášová, učitelka ze ZŠ Nová.

Vzdělávací film doplnily i pokusy a soutěže. Vodu přiblížil hravou farmou žákům prvního stupně základních škol kdo jiný než sám vodník: „Rozhodli jsme se vylézt z té vodní říše, když je ten Světový den vody a připravili jsme si pro děti jednoduché a zajímavé pokusy s vodou. Takže třeba zkoumáme, jak se chová vajíčko ve sladké a ve slané vodě nebo kdy modelína plave a kdy klesá ke dnu. A pak se jich ptáme, co o vodě vědí.“

„My jsme moc rádi, že se pro děti v Českých Budějovicích takové akce konají. Jsme tady letos poprvé a doufám, že ne naposled,“ hodnotí Lenka Skleničková, učitelka ze ZŠ J. Š. Baara.

Světový den vody se ale neslavil jen v krajském městě. Ve středu mohli zájemci vyrazit také na Čistírnu odpadních vod Soběslav, kde po celý den probíhaly komentované prohlídky.

„Tam je zase připravená mobilní úprava pitné vody, takže tam se děti a odpoledne i dospělí dozví nejen, jak se čistí ta voda odpadní, ale také jaké to kouzlo je na to, abychom z té vody z řeky dokázali udělat vodu pitnou,“ zakončuje Jitka Kramářová.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Přišlo jaro, zima se jen tak nevrátí

Na Českobudějovicku začaly jarní prázdniny. Někdo je využil na dovolenou u moře, někdo odjel lyžovat do zahraničí. K tomuto týdnu se také napjatě upínali i provozovatelé tuzemských sjezdovek. Pro ně mají ale meteorologové špatné zprávy.