Mládě kamzíka horského ZOO na Hluboké

V Zoo na Hluboké se narodilo první mládě kamzíka horského. Ošetřovatelé už v úspěch ani nedoufali, kamzíci jsou v areálu už od roku 2013 a zatím dospělé jedince provázely samé problémy.

Hluboká nad Vltavou  - Některé druhy zvířat přivádí na svět mláďata pravidelně každý rok. Na Hluboké už jsou tradicí kozy nebo mláďata oslů. Pak jsou ale tu páry, u kterých rozhodně nejde o samozřejmost. Loni chovatele překvapily vydry, které se v zajetí rozmnožují velice vzácně. Obě samice přivedly na svět po jednom mláděti. Letos se zadařilo také orlům skalním a nejnovějším přírůstkem je kamzík horský.

Zatím co ošetřovatelé už po osmi letech chovu přemýšleli o tom, že do tohoto výběhu umístí jiné zvíře, kamzíci je přeci jen překvapili. Zatím se neví, jestli jde o kamzičí slečnu nebo kluka, ošetřovatelé nechávají celou rodinku v klidu.

Už krátce po narození mládě následovalo svou matku po celém výběhu a teď už zkušeně šplhá po kamenech. S orly, vlky a rysy, kteří jsou v okolních výbězích, zastupují kamzíci středoevropskou alpskou faunu.

Pro ZOO je kamzík nenáročné zvíře, které si spásá samo trávu, chovatelé přidávají speciální granule, seno a v zimě i větve jehličnatých stromů. Jedinou komplikací jsou parazité.

Výběh kamzíka horského je sice velký, ale přístupný téměř ze všech stran, pravděpodobně tak během návštěvy hlubocké zoo budete mít štěstí a mládě uvidíte.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...