Úspěchy českobudějovické konzervatoře

Studenti českobudějovické konzervatoře vozí diplomy z celé řady soutěží, ať už republikových nebo mezinárodních. Naposledy uspěli na soutěži s názvem Pardubické dechy.

 

Konzervatoř v krajském městě vyučuje hru na více než 20 hudebních nástrojů a další odborné předměty. Studenti svými výsledky dělají škole dobré jméno. V tomto roce byla soutěž Pardubické dechy a dva moji studenti byli první a Viktorka získala druhou cenu," popsal úspěchy žáků vyučující Jaromír Čížek.

Každý den trénují tři až čtyři hodiny a výsledky ze soutěží jsou pro ně i pro jejich učitele to pravou odměnou. "Já bych neřekl, že to je jeden úspěch za druhým, ale každý je tou motivací a vlastně se naplní ten důvod, proč to děláme, proč na ty nástroje hrajeme," řekl Marek Zavičák, který hraje na lesní roh. "Jako všechno se to dá naučit a musí se to trénovat, aby se člověk mohl zlepšovat. Hraju už tak 11 let , ale takhle často cvičím až tady na konzervatoři, nebo než jsem se začala připravovat na konzervatoř," přiblížila Veronika Fördösová, která také hraje na lesní roh.

Ke svému nástroji mají také klavír, aby byli schopni se doprovodit nebo ukázat budoucím žákům, co potřebují zahrát. Konzervatoře připravují své studenty tak, aby je hudební nástroj v budoucnu uživil. "Aby mohli jít do orchestru, učit na pedagogickou fakultu případně jít na Karlovu univerzitu, na různé obory, především na AMU, JAMU," doplnil vyučující.

Během posledních 20 let přiváží studenti Jaromíra Čížka nejrůznější ocenění například z mezinárodní soutěže v Brně a stejně jsou na tom i žáci dalších oborů . Jejich úspěchy jsou zárukou toho, že se v hudebním světě rozhodně neztratí.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články