Nový letní areál

Volnočasový areál s přírodní pláží vyroste už letos v létě v krajském městě na levém břehu Vltavy.

Prostor, který v letních měsících využívá ke slunění a odpočinku většina lidí z nedalekého sídliště se už brzy promění v luxusní volnočasový areál s přírodním koupalištěm.

„Myslíme si, že tato lokalita je opravdu ideální na to, abychom skloubili nějaké volnočasové aktivity a abychom nabídli lidem trávit čas u řeky. Chtěli bychom vytvořit letní areál na místě, na které lidé sami chodí. V létě tudy proudí velké množství lidí,“ popisuje Martin Kuba /ODS/, českobudějovický radní a hejtman Jihočeského kraje.

Bývalá radnice tu v minulosti zřídila dva vstupy do vody a koupací molo. Teď tu konečně vyrostou travnaté a písečné pláže s důstojným zázemím. Už letos v létě si tu lidé užijí beachvolejbalová a workoutová hřiště. Maminky s dětmi určitě ocení zapezpečené dětské hřiště s kavárnou. Vznikne tu nový prostor pro venkovní restaurace s posezením a letní scénou a půjčovna slunečníků, lehátek a spotovního vybavení.

„O městu a vodě a o fenoménu řek mluvíme dlouhodobě a v létě konečně uvidíme prvný reálný krok,“ říká nám architekt Martin Krupauer.

„Je to něco, co jsme měli dlouhodobě v hlavě a už před volbami jsme Budějičákům slibovali, že se budeme snažit více využívat potenciál řek. A taky jsme slibovali, že se nebudou ukazovat pouze obrázky, ale že lidem představíme plán a práci. Takže hned poté, co jsme nastoupili na radnici, tak jsme na tom začali pracovat,“ říká Martin Kuba.

Vedení města teď dělá všechno proto, aby se stěžejní část areálu stihla vybudovat v rekordním čase ještě před začátkem letních prázdnin. Druhá etapa bude pokračovat v příštím roce, kdy se cyklostezka odkloní blíž k hlavní silnici a z té současné vznikne promenáda. Dobudují se koupací mola a parkoviště.

„Počítáme s investicí do první etapy zhruba 40 - 50 milionů a uvidíme podle nabídek jak se nám to podaří vysoutěžit,“ zakončuje Petr Maroš /ODS/, náměstek primátorky Českých Budějovic.

Na druhé straně od Diamantu směrem k centru počítá nové vedení města s výstavbou aquaparku, který by měl na současný letní areál volně navazovat. Územně dopravní studie by měla být hotová letos v červnu. Výběrové řízení na zhotovitele stavby chtějí radní vypsat ještě v tomto volebním období.

Autor: Petra Říhová

Související články