
Novinky ve stravování v Nemocnici Tábor

Barva, chuť, vůně i tvar odpovídá běžné porci jídla, přesto se jedná o dietní stravu pro pacienty, kteří mají poruchu polykání.
"My jsme se inspirovali ve všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Koncem minulého roku tam uvedli nový pilotní projekt na přípravu této stravy. Velmi nás to oslovilo. V lednu nás navštívil šéfkuchař společnosti Dr. Oetker," uvádí Jana Matušková, vedoucí stravovacího provozu táborské nemocnice.
Příprava takto upravené stravy je možná především díky speciálním silikonovým formičkám a zahušťovadlu. Zaměstnanci táborské nemocniční kuchyně nám ukázali, jak taková příprava probíhá.
"Jsou na to vyčleněni dva kuchaři a jedna dietní sestra. V dnešní době připravujeme průměrně na 30 jídel denně. Hezky sis tím poradí a je vidět, že je to baví," popisuje Jana Matušková.
Uvařit, rozmixovat každý druh potravin zvlášť, naplnit formičky, šokově zamrazit a před podáváním ohřát. Pak už probíhá servírování.
"Není to pro všechny pacienty, je to opravdu pro ty, kteří mají poruchu polykání. Nejvíce jídel se vozí na LDN a pacientům po operacích, když mají problém přijímat stravu," říká nám Jana Matušková.
Největší odměnou pro kuchaře byla kladná odezva od pacientů. Ti už nemusí jíst oběd lžící, ale vidličkou a nožem.
Hlavně ta mixovaná strava byla opravdu nevábného vzhledu. Dnes to na talíři vypadá barevně, vkusně. A odezva je opravdu super," zakončuje Jana Matušková.
Na první pohled není poznat, že se nejedná o kuřecí stehno s kostí a do kuchyně se vrací už jen prázdné talíře. Celkem připravuje táborská nemocniční kuchyně pro pacienty i zaměstnance kolem 450 obědů denně.