Vltava je už teď plná vodáků

Slunečné dny a vysoké teploty přilákaly na Vltavu stovky vodáků. V těchto dnech ji splouvají hlavně školáci v rámci kurzů nebo výletů. Hlavní vodácká sezóna ale začíná až na konci června, kdy se na Vltavě vystřídají denně tisíce lidí.

JIŽNÍ ČECHY -  Vltava je už několik let nejoblíbenější vodáckou řekou v republice. Kvůli covidu tu letos začala sezóna déle než obvykle a to koncem května. Od té doby jí sjely stovky lidí. „Zatím musím říct, že bohužel kvůli počasí je to velice slabé. Ale očekáváme, že od půlky června se zvýší počet návštěvníků.“ říká  manažer půjčovny lodí a raftů  Pavel Kolouch.

I když na Vltavě vodáky potkáte už teď, provozovatelům kempů začne hlavní sezóna koncem června. V některých dnech pak Vltava připomíná dálnici. „Každoročně je to období kolem svátků Cyrila a Metoděje, což je 5. a 6. 7. a to letos vychází dobře. A potom je to období celostátních dovolených, což je přelom červenec a srpen.“ dodává Kolouch.

I tady ale platí vládní restrikce. Provozovatelé kempů ale přesto doufají, že to lidi neodradí a na vodu se vydají. „Návštěvníci, kteří se přijedou ubytovat do kempu, by měli mít sebou prohlášení o bezinfekčnosti. To znamená antigenní test, PCR nebo samostest. Čechů nám přibylo, ale na druhou stranu ubylo cizinců – Rakušanů a Němců, kteří jsou zvyklí sem jezdit, ale právě díky těm opatřením sem nemohli nebo nechtěli.“ doplňuje manažer půjčovny lodí a raftů.

Dobrou zprávou je, že jez u Papouščí skály už je letos sjízdný. Kvůli stavbě vodní elektrárny tu loni museli vodáci své rafty a lodě přenášet. „Minulou celou sezónu to komplikovalo sjíždění, tvořily se tam velké fronty. Letos od května už je jez v provozu a už je bez problémů sjízdný.“ upřesňuje Kolouch.  

Na Vltavě se během léta vystřídají statisíce vodáků. Sezóna bude končit v polovině září.

Autor: Lucie Mašková

Související články