Migrující žáby jsou chráněny dočasnými přechody

Dočasné přechody pro obojživelníky sehrávají v těchto dnech významnou ochrannou úlohu. A to nejen ty u stávajících komunikací, ale i bariéry u nově vznikajících silnic.

Období obvykle od začátku dubna do poloviny května, v závislosti na počasí, bývá dobou páření většiny druhů žab žijících u nás. Milostná dobrodružství mohou tyto chráněné živočichy stát život. Ročně jich tisíce zahynou pod koly aut. Proto na místech, kde dochází k jejich migraci, vznikají přechody pro obojživelníky. A dokonce i v lokalitách, kde se nové komunikaci teprve budují.

Vzácné obojživelníky na staveništi u silnice I/34 v místě vznikajícího obchvatu Dolní Lhoty u Stráže nad Nežárkou chrání dva 300 metrů dlouhé dočasné pásy. Na stavbě přímo pod nově vznikajícím mostem byly zřízeny dva dvacet metrů dlouhé přechody pro obojživelníky. Jeden mokrý a jeden suchý. „Mokrým přechodem proudí voda, takže je vhodný pro přechod pouze jedním směrem. Zatímco ten suchý, ten je vhodný na obě dvě strany,“ vysvětluje odborník na životní prostředí a ekologii Rudolf Nowak.

 

Podzemní potrubí pomáhá obojživelníkům překonat cestu ze zimovišť do vlhčích lokalit, jako jsou rybníky nebo mokřady, kde se rozmnožují. Bariéry jsou konstruované tak, aby je žáby nemohly ani přelézt, ani podlézt. „Obojživelníci prochází skrz ty bariéry, ať už tou trubkou nebo nějakým podchodem, anebo dochází k tomu, že padají do nějakých záchytných nádrží a odtud se potom přenášejí na druhou stranu,“ říká Nowak.

 

Čtyřicet centimetrů vysoká bariéra zabraňuje obojživelníkům vstup na staveniště. Právě mělké tůňky jsou oblíbenou lokalitou obojživelníků v době rozmnožování. „Většina žab vyhledává malé tůňky, které se rychle prohřejí, jsou prorostlé rostlinami, které je ochrání před predátory. Teď máme sezónu, kdy nejvíce chodí skokani zelení. A čekáme, že teď ještě bude větší počet ropuch,“ dodává Nowak.

 

Žabí přechod na staveništi u Dolní Lhoty bude obojživelníkům sloužit po celou dobu stavby, tedy do roku 2023. Český svaz ochránců přírody vytipoval další lokality v jižních Čechách, kde u stávajících komunikací existuje velké riziko přejetí žab. Například na silnici z Českých Velenic do Nové Vsi nad Lužnicí, u Komařic na Českobudějovicku nebo při výjezdu z Vlachova Březí směrem na Čkyni.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...