Keramický workshop v nemocnici

Malování hrníčků jako součást léčby i jako vítané zpestření denního programu. Tak vypadalo středeční odpoledne v českobudějovické nemocnici. Dětem, které byly ve svůj sváteční den hospitalizované na dětském oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích, přijely zpříjemnit dlouhou chvíli zakladatelky keramické dílny.

Cílem myšlenky LaDílny bylo vytvoření prostoru, který umožní člověku při tvorbě zapomenout na okolní stres či každodenní povinnosti. Totéž se podařilo zrealizovat i na keramickém workshopu pro děti v českobudějovické nemocnici. „Jsme tu v nemocnici už potřetí. Rozhodly jsme se, že když si děti nemohou užít svůj Den dětí někde venku, tak za nimi přijde Den dětí do nemocnice," vysvětluje spoluzakladatelka LaDílny Lenka Holubová.

Patnáct dětí ve věku od šesti do šestnácti let se zapojilo do keramického workshopu, který v českobudějovické nemocnici připravila LaDílna z Krajinské v Českých Budějovicích. Aby se mladí pacienti nemuseli složitě rozhodovat, jaký keramický výrobek vytvoří, přivezly autorky projektu pro všechny stejné hrníčky. Děti využily při tvoření celou řadu technik. „Můžeme malovat z hlavy, zvířátko, domeček, cokoliv vás napadne, druhá možnost je razítkování, máme s sebou několik různých druhů razítek. Namočíte do glazury a obtisknete na ten keramický výrobek,“ říká Marie Matějková, spoluzakladatelka LaDílny. Vhodnou pomůckou pro tvoření začátečníků byly různé šablony. Zdatnější děti mohly zkusit techniku vyškrabávání. „To se dělá tak, že se ten celý výrobek natře barvou nebo více barvami, potom ten motiv se do toho vyškrabe špejlí ostrou,“ dodává Matějková.

Pro dětské pacienty českobudějovické nemocnice není výtvarné tvoření žádnou novinkou. Tyto aktivity slouží běžně jako součást léčby. „Pracuji hlavně terapeuticky, protože na tom akvarelu se dá odžít nevědomí, jde o to uvolnit se, můžete si tam prožít různé pocity, emoce, a proto pracujeme primárně s akvarelem a s vodovkami,“ říká Kristýna Kubešová, arteterapeutka na Dětském oddělení Nemocnice České Budějovice. Obvykle pacienti při terapiích pracují s vodou, která se, stejně jako náhoda v životě, nedá na papíře ovládat. I při malování hrníčků mohly děti některé postupy uplatnit.

Účelem workshopu nebylo vytvořit umělecké dílo, ale užít si tvoření samotné a vytvořit si vzpomínku na Den dětí. Na hrníčky, které děti namalovaly, si ale ještě několik dní počkají. Aby bylo dílo hotové, musí se vypálit. Po odchodu z nemocnice tak kluky a holky čeká u autorek projektu v LaDílně krásné překvapení.

Autor: Kateřina Hálová

Související články