Projekt Monumtech představil 20 technických památek česko-rakouského příhraničí

Projekt MonumTech, pro který Jihočeská televize připravila 12 pořadů o technických památkách, je u konce. Na závěrečné konferenci představili partneři projektu také turistickou mapu, 3D modely památek nebo monografii.

 

Společný vznik a historie, současnost i budoucnost technických památek česko-rakouského příhraničí. Přesně o tom byl dvouletý projekt Monumtech, na kterém spolupracovala Regionální rozvojová agentura jižních Čech s Národním památkovým ústavem, Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích a Univerzitou pro další vzdělávání Krems.

"My jsme přišli s myšlenkou představit technické památky česko-rakouského příhraničí jako produkt cestovního ruchu," popsal prvotní záměr Tomáš Cílek, ředitel Regionální rozvojové agentury jižních Čech. "Za námi je projekt, který je pro nás tak trochu splněným snem. Jde o první počin ve spolupráci s rakouskými kolegy a právě technické památky jsou pojem, který je třeba připomínat a doufáme, že tímto projektem byl zase trošku zvýrazněn," dodal Daniel Šnejd, ředitel Územního odborného pracoviště České Budějovice NPÚ.

I přes nepřízeň minulých let se podařilo z několika úhlů pohledu přiblížit technické památky, jako jsou například kovárny, mosty, mlýny, nebo elektrárny. "Je to specifický projekt, nebylo jednoduché na něm pracovat během pandemie, ale myslím si, že se ho podařilo společně dokončit zdárně," doplnil Cílek.

Jihočeská televize připravila 12 zhruba 10 minutových pořadů a v každém je vždy jedna česká a jedna rakouská technická památka. Vysílání proběhne i na rakouské televizi a českou verzi už najdete také na sociálních sítích. Zviditelní se tak pozapomenuté objekty a nebo místa, na která se veřejnost vůbec nedostane.

"Lidé si také uvědomí, že i ta industriální architektura vytvářela celou průmyslovou historii jižních Čech i Rakouska. Je důležité na to nezapomínat a navíc tyto památky mají mnohdy prvky kvalitní architektury,"dodal ředitel českobudějovických památkářů.

Přeshraniční turistický ruch má tak další lákadla a především místa, kam neproudí davy lidí.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ulice Nová na Hluboké je nová

Město Hluboká nad Vltavou dokončilo rekonstrukci Nové ulice. Dělníci tu vyměnili plynové i vodovodní přípojky a obyvatelé se dočkali také nového povrchu silnice. Celkové náklady se vyšplhaly přes sedm milionů korun.

Kroužkování ptáků na temelíně

V pátek ráno se na kroužkování ptáků v parku okolo temelínského infocentra přijely podívat děti z českobudějovické Waldorfské školy. Kluci a holky pozorně poslouchali přednášku ornitologa Jakuba Vlčka, který ještě před jejich příjezdem pár exemplářů ...

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...