Jihočeská firma instalovala novou desinfekční technologii proti covidu

První domov pro seniory nejen v jižních Čechách, ale v celé Evropě, získal v pátek 21.ledna speciální desinfekční světla. V domově důchodců v Hluboké nad Vltavou instalovali pracovníci firmy klientům domova nové osvětlení do 42 bytových jednotek. Vedení domova chce svým klientům poskytnou bezpečnější prostředí v této covidové době.

Zařízení vypadá jako obyčejné světlo nad kuchyňskou linkou. Má ale sílu ničit covid. Osvětlení nevyužívá nebezpečné UV-C záření, ale viditelné světlo, které je bezpečné pro lidi, zvířata i rostliny a které nepoškozuje ani interiér.

Novou desinfekční technologii proti covidu jako první domov pro seniory využívá právě tento Domov důchodců U Zlatého kohouta v Hluboké nad Vltavou.

Jsem Budějičák, jsem patriot, chtěl jsem, aby první objekt byl takový, kde jsou nejohroženější lidi, proto jsme vybrali první domov důchodců tady na Hlubokej,“ vysvětluje důvod instalace světel jednatel firmy Daniel Fiala.

Bude se to instalovat na veškerý pokoje, na šatny personálu, do místnosti personálu, takže mi věříme v účinnost tohoto produktu a že nám to pomůže,“ svěřila se vrchní sestra Domova důchodců U Zlatého kohouta v Hluboké nad Vltavou Ilona Blažková.

Technologii, kterou ve firmě Germitec vyvíjeli od roku 2019 původně jako antibakteriální světlo, mohou nyní využívat nejen domy pro seniory, ale všechna místa, kde se shromažďuje velké množství lidí a kde je třeba prostory udržovat bezpečné. „To světlo desinfikuje jednak bakterie, jednak je schopné zničit viry a houby,“ říká vědecký konzultant Ondřej Komárek.

Domov důchodců v Hluboké je prvním domovem, který svým klientům zaplatil do všech 42 bytových jednotek instalaci světel. Ve Spojených státech amerických se tato desinfekční technologie už dva roky využívá v nemocnicích, nebo školách. Dalším místem v Jihočeském kraji, kde výrobek najde své uplatnění, by mělo už brzy být také covidové centrum českobudějovické nemocnice.

Autor: Kateřina Hálová

Související články