Tipy na nebezpečné dřeviny můžete dát i vy

Počasí posledních dní ukazuje význam preventivních prořezávek suchých stromů. Nebezpečná místa můžete vytipovat i vy.

Bouřky, prudký vítr a silný déšť. To jsou faktory, které nepříznivě působí na zdraví a stabilitu vzrostlých stromů. Pádům suchých větví je potřeba předejít. Proto je důležité stromy u silnic preventivně prořezávat. Správa a údržba silnic Jihočeského kraje má na starosti 5400 km silnic druhých a třetích tříd a na nich sčítá asi 135 tisíc kusů stromů. O ty všechny je potřeba neustále pečovat. Suché stromy představují nebezpečí nejen pro řidiče, ale i pro chodce a cyklisty. Proto je třeba je pravidelně prořezávat.

„Vegetace kolem silnic se udržuje zejména v zimním období klidu, to znamená od začátku listopadu do konce března,“ říká ředitelka SÚS Jihočeského kraje Andrea Jankovcová, která dodává, že v případě mimořádných situací, které ohrožují bezpečnost lidí i silničního provozu, musí správa zasáhnout okamžitě. Příkladem jsou bouřky z průběhu uplynulého týdne. „Poničení při těchto bouřkách jsme měli hodně. Zejména na Strakonicku, kde bylo asi 150 stromů poničených a na Jindřichohradecku zhruba 120. Bohužel to zasáhlo částečně i Prachatický okres, kde to zasáhlo v Českých Žlebech i památnou lípu,“ říká Jankovcová.

Na webových stránkách Správy a údržby silnic Jihočeského kraje mohou sami lidé dávat tip na místa, kde je třeba situaci řešit. Jako třeba tento suchý strom u Ledenic na Českobudějovicku. V současné době eviduje Správa 44 hlášení o nebezpečné zeleni. Nejvíce na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články