Tradiční charitativní Modrý běh na podporu pacientů s autismem se letos kvůli covidu poběží virtuálně.

Letos se uskuteční už 9. ročník charitativního Modrého běhu, jehož cílem je pomáhat pacientům s autismem. Kvůli covidu se ale už podruhé bude konat pouze virtuálně, a to od 4. do 11.září.

České Budějovice - Oblíbený Modrý běh pro Autis Centrum České Budějovice si letos můžete zaběhnout kdykoliv a kdekoliv. „Když se přihlásíte na adrese myteporazime.cz a zaregistrujete se, vyberete si oblíbenou trasu a mezi 4. a 11. září nás tak podpoříte,“ vybízí k účasti předsedkyně správní rady Autis Centra Ladislava Votrubová.

Pomoci dobré věci můžete letos nejen během, ale i dalšími sportovními aktivitami. Připraveny jsou různě dlouhé trasy pro běžce, pro chodce se psy, cyklisty i bruslaře. Přihlásit se může každý. Výtěžek je určen k vybavení právě vznikajícího týdenního stacionáře pro dospívající a dospělé klienty s autismem. V České republice se takováto zařízení téměř nevyskytují, přestože se jedná o velmi potřebnou službu.

Služby Autis centra směřují k maximální podpoře rodičům, aby si mohli odpočinout od náročné péče o své dítě. „Každý člověk se potřebuje v určitém věku osamostatnit. Stejné je to i u lidí s autismem,“ vysvětluje význam stacionáře ředitelka Autis Centra České Budějovice Milena Urbanová. „Stacionář podpoří dospělé klienty s autismem, vybuduje jim 8 pokojů. Je velmi důležité zajistit kvalitní behaviorální management, který zaručí klientovi bezpečí, kdy společně s pečující osobou odborníci nastaví vhodné prostředí a zohlední i způsob komunikace klienta,“ dodává Milena Urbanová.

Vybudovat potřebné služby pro klienty, kterých stále přibývá, je finančně náročné. Proto jsou pořadatelé Modrého běhu rádi za každý příspěvek. Loni se virtuálního běhu účastnilo 600 běžců, letos by si organizátoři přáli pokořit číslo 1000 sportovců.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...

V rezervaci u Lipna jsou nově zubři

Na nejnovější jihočeské rezervaci velkých kopytníků se nově pasou zubři evropští. Na pastvinách nedaleko lipenské přehrady se připojili ke stádu divokých koní. Přesun těchto vzácných kopytníků je součástí velké výměny, do které jsou zapojené čtyři kr...