ZOO Dvorec se pyšní roztomilými mláďaty i novým hejnem plameňáků

V ZOO Dvorec u Borovan se rodí jedno mládě za druhým. Nedávno jsme psali o unikátní zebře s modrýma očima a hned druhý den ve výběhu přibylo další pruhované hříbě. Dnešní článek věnujeme teprve šest dní starému velbloudu.

I když pátek třináctého považuje mnoho lidí za nešťastný, ošetřovatelé v Zoologické zahradě Dvorec si to rozhodně nemyslí. Právě v tento den se tu totiž narodilo krásné a zdravé mládě velblouda. "Je to velbloud dvouhrbý, který pochází z Asie. Březost je u těchto savců poměrně dlouhá – zhruba 12 měsíců. Porod byl trošku komplikovanější, samici ke konci už docházely síly, ale když jsme jí pomohli, tak už to potom probíhalo v pohodě a mládě krásně prospívá." říká hlavní ošetřovatel ZOO Dvorec Petr Homola. 

Mládě se snaží na nohy postavit hned pár hodin po porodu. Protože mají ale velbloudi nohy přece jen trošku delší, není to pro ně vůbec jednoduché. "U velbloudů to trvá trošku déle než třeba u těch zeber. Mají nějaký tři až pět hodin čas než se napijou toho mleziva. Tady nemají kam chvátat a ani ve volné přírodě nemají přirozené nepřátele, kteří by je hned ohrožovali." dodává Homola. 

Mládě zatím pije výhradně mateřské mléko, ale už za pár měsíců začne ochutnávat to, co jeho rodiče. Teď váží zhruba 30 kilo, ale v dospělosti může mít až 600 kilogramů. "Je to sameček, jméno jsme ještě nevybrali. Je to náš první sameček, protože před ním se narodily dvě holčičky. Rodiče se jmenujou Omar a Shakira – samec je hnědej a samice bílá. Samice nám zatím dává jen bílá mláďata, takže má asi ten dominantní gen. Jinak to jsou vzorní rodiče a jsou celkem pohodáři." říká ošetřovatel. 

Kromě mláďat se ZOO Dvorec pyšní i chovatelskou novinkou, kterou je hejno plameňáků. Ti sem byli přivezeni ze Safariparku Dvůr Králové nad Labem. "Je to u nás o to vzácnější, že jsme jediná soukromá zoologická zahrada, která je získala do chovu." zakončuje Petr Homola. 

Pětičlenné hejno uvidíte v nové části v budoucí Africké vesničce. Na nové prostředí si plameňáci teprve zvykají, proto je návštěvníci zatím mohou pozorovat jen z dálky.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...